vrijdag 26 december 2014
Goed voornemen
dinsdag 23 december 2014
Vitamine :D pilletjes
maandag 22 december 2014
Kerst
dinsdag 16 december 2014
Digitaal mediteren
zondag 14 december 2014
Ik ben mezelf kwijt
woensdag 3 december 2014
8 december, bodhi-dag
De baard van Bodhidharma
donderdag 27 november 2014
Ik zit goed
woensdag 19 november 2014
Hondenschool
zaterdag 15 november 2014
Sollicitatiegesprek..
donderdag 13 november 2014
Vind ik leuk
dinsdag 11 november 2014
Karma
Op zondagmiddag 16 november organiseert de stichting Vrienden van het Boeddhisme een themabijeenkomst over karma in het (Paviljoen bij het) Museum voor Volkenkunde in Leiden. De bijeenkomst past in een jarenlange traditie van de VvB. In het verleden werden enkele malen per jaar dergelijke bijeenkomsten georganiseerd. Speciaal voor de Facebook pagina van de stichting Vrienden van het Boeddhisme, werd ik gevraagd een cartoon te maken over karma. https://www.facebook.com/vriendenvanboeddhisme?fref=photo
De VvB wil zoveel mogelijk aspecten van de karmaleer belichten. In het Magazine van de VvB (www.vriendenvanboeddhisme.nl) verschenen al artikelen over visies op karma in de tijd van de Boeddha en visies op karma in de Aziatische tradities (theravada, tibetaans boeddhisme, mahayana).
vrijdag 7 november 2014
Selfie?
donderdag 30 oktober 2014
Verlichting
maandag 20 oktober 2014
Bent u écht?
maandag 6 oktober 2014
In het hier en nu
zaterdag 13 september 2014
Niets is blijvend
woensdag 3 september 2014
Een leeg bord
zaterdag 30 augustus 2014
Iets nuttigs doen
maandag 25 augustus 2014
150 jaar dierenbescherming
Vandaag bestaat de Dierenbescherming precies 150 jaar. In 1864 nog begonnen als 'De 's-Gravenhaagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren', zijn ze inmiddels uitgegroeid tot de grootste dierenbeschermingsorganisatie van Nederland.
Met steun van leden, donateurs, vrijwilligers en partners vangen ze bijvoorbeeld jaarlijks 40.000 honden en katten op in opvangcentra en kunnen inspecteurs ruim 7.500 meldingen van verwaarlozing en mishandeling behandelen.
Tijd voor een feestje dus?! Ja en nee. Honden worden niet meer voor de kar gespannen (zoals in 1864) en ook op andere terreinen is er door onze inspanningen wet- en regelgeving gemaakt om het lot van dieren te verbeteren. Maar het is helaas niet alleen succes wat de klok slaat. Tegenwoordig liggen de supermarkten vol met kiloknallers, geproduceerd in de intensieve veehouderij. En honden? Die hebben grote kans dat ze uit een puppyfabriek komen, doorgefokt op wat mensen mooi vinden. Zonder oog voor wat dat voor hun gezondheid en welzijn betekent.
Er is nog veel werk aan de winkel dus! Vandaag, morgen en alle dagen daarna zal de dierenbescherming zich onvermoeibaar inzetten voor die dieren die in de knel zitten..
http://www.dierenbescherming.nl
zondag 17 augustus 2014
Het stinkt hier..
zaterdag 9 augustus 2014
Vakantie van het zelf
dinsdag 29 juli 2014
Vakantie ..
Column 29. Joop Hoek.
In een eerdere column beschreef ik hoe ellendig ik me voelde nadat ik tijdens het zitten in meditatie een waar virtueel kerkhof ontdekte, met onder de zerken allemaal shit en ellende die ik lang geleden veroorzaakt had of mij warenoverkomen. En hoe ik daarmee aan de slag ben gegaan, in gedachten om vergeving heb gevraagd aan mijn slachtoffers en mezelf ook vergaf, omdat ik nu niet meer degene ben die ik toen was. Of zoiets. Een grote liefdevolle schoonmaakactie in gang zette om dat puin te ruimen, spijt heb betuigd. In eerste instantie leek het boeddhisme mij de handvatten aan te reiken om, als in een Witte Tornado, mijn geest te klaren. Niks lucht zo op om vervelende zaken te benoemen en te ruimen. Zo, daar was ik toch maar effe mooi klaar mee.
Maar een half jaar geleden bleek dat kerkhof nog steeds te bestaan en drukten de zerken als een zware last op mijn schouder. Wat ik het boeddhisme had toegeschreven- de wonderdokter te zijn die de klus in mijn geest voorgoed zou klaren, bleek niet zo te zijn. Dat idee bleek gebaseerd op het heden. Meditatie en het praktiseren van het boeddhisme met metta en mededogen helpt mij nu om helder en vol vertrouwen om mij heen te kijken. Gevaar te onderscheiden en daarnaar te handelen, of niet. Shit zoveel mogelijk te voorkomen en anderen niet te beschadigen. Liefdevol met anderen om te gaan. Dat is heel wat anders dan het verleden uit te wissen. Dat is niet weg te poetsen, met geen duizend Boeddha’s. Hoe naïef kon ik zijn.
En daar zat ik dan, zes maanden geleden, op mijn kussentje, temidden van de zerken. Nee, het boeddhisme kan er niets aan doen, de Boeddha is geen HansKazan, die olifanten kan laten ‘verdwijnen’. Ik was zelf de aardworm die dit had veroorzaakt. Afgelopen weekeinde pakte ik het boek Liefdevolle vriendelijkheidvan de Amerikaanse boeddhistische leraar Sharon Salzberg uit de kast en begon erin te lezen. Jaren geleden was ik er ook al aan begonnen, maar de tekst beklijfde niet. Al lezend kwam ik in het vijfde hoofdstuk terecht ‘Werken met boosheid en afkeer’. Het leek wel alsof ik middenin een aardverschuiving terecht kwam. Wat schrijft Sharon:
‘Toen ik in 1984 voor het eerst meditatie beoefende bij Sayadaw U Pandita, had ik een periode van nare herinneringen waarin ik dacht aan alle vreselijke dingen die ik ooit had gedaan. Ik herinnerde mij hoe ik vrienden uit mijn kindertijd versmaadde, hoe ik uit schijnbaar goede motieven leugens vertelde, aan dingen bleef vasthouden terwijl ik heel goed in staat was die op te geven; dit kwam allemaal op en zat me dwars. Ik wou niet eens aan Sayadaw vertellen dat ik met deze dingen bezig was, maar toch deed ik het. Ik zei: “Weet u, ik blijf maar denken over de ene gebeurtenis na de andere- over alle slechte dingen die ik heb gedaan en ik voel me vreselijk, ik voel me afgrijselijk, ik voel me afschuwelijk.”
Ik dacht, hoe is het mogelijk dat een zo vooraanstaande leraar als student in dezelfde waardeloze situatie terecht kwam als deze volger van de Boeddha. Ik voelde me duizend kilo lichter. Ik was niet alleen, het kerkhof is geen privé domein.
Sharon:
‘U Pandita keek me aan en vroeg: “Wel, zie je nu eindelijk de waarheid over jezelf?” Ik was geschokt door zijn antwoord. Hoewel ik verwikkeld was in zelfbeoordeling en kritiek, maakte iets in zijn commentaar dat ik er tegenin wilde gaan. Ik dacht bij mezelf: “Nee, ik zie de waarheid over mezelf helemaal niet.” Toen zei hij eenvoudig: “Hou op om erover na te denken.” Pas veel later zou ik de wijsheid van zijn advies begrijpen. Wie van ons heeft geen dingen gedaan die mensen kwetsten of schade toebrachten aan allerlei andere wezens of aan de aarde zelf? We kwetsen onszelf en anderen door handelingen die voortkomen uit de gemoedstoestand van afkeer. Afkeer ervaren we in een hele serie gemoedstoestanden – boosheid, angst, schuldgevoel, ongeduld, verdriet, teleurstelling, neerslachtigheid, bezorgdheid en wanhoop. Omdat haat en afkeer het tegendeel zijn van genegenheid, worden zij als de ‘verre vijand’ van metta beschouwd. De naaste vijand, verlangen, is een subtiele hindernis die tijdelijke bevrediging geeft. Een van de manieren waarop we afkeer op onszelf richten is in de vorm van schuldgevoel.
De boeddhistische psychologie maakt een interessant onderscheid tussen schuldgevoel en berouw. Schuldgevoel of haat die op onszelf gericht is, verscheurt ons. Wanneer we een sterk schuldgevoel in onze geest ervaren, hebben we weinig of geen energie meer over om onszelf te veranderen of er bovenuit te stijgen. We worden door het schuldgevoel zelf verslagen, omdat hetons uitput. We voelen ons ook erg alleen. Zo’n houding bevordert in feite een ‘zelf’-gevoel. We raken in egoïstische zin geobsedeerd door een ‘zelf’.
Wat Sharon mij in haar tekst aanreikte is, dat ik het verlangen- de nabije vijand van metta, koesterde om mijn schoonmaakklus te klaren. Het waren niet de zerken die mijn schouders belasten, maar dat verlangen naar de niet bestaandeboeddhistische schoonmaak, die gehechtheid wordt. Wat ik echter in mijn meditatie en beoefening op mijn kerkhof heb gedaan is zaadjes van metta planten. De tijd zal leren waar en wanneer ze opkomen. Ik voel me een stuk lichter.
Dit is aflevering 29 in een serie columns van Joop Hoek.
Moge iedereen gelukkig zijn, ook zonder planten.
vrijdag 25 juli 2014
Tunnelvisie
Deze week ben ik aan het koken voor een zen-retraite op de Noorder Poort (in Wapserveen).
Gisteren hield Jiun roshi, (onze zenmeester) een toespraak over de koan: " je zit op de top van een 100 m. hoge paal. Wat is je volgende stap? Maw je zit al zo'n 5 of 6 tal dagen in sesshin en je ruikt de verlichting. Je voelt dat je één bent met dat wat er is. Maar dan? Wat ga je dan doen? Blijf je daar mooi zitten? Of ga je naar beneden om anderen te helpen? En dat 'anderen helpen' klinkt natuurlijk heel mooi, maar is helemaal niet zo makkelijk. Zodra je maar enigszins de notie hebt dat je helpt, of dat je goed doet, zit je er helemaal naast. Althans zo wordt dat beschouwd in zen.
Dus....waar het om draait in de boeddhistische beoefening is om "er te zijn met een open geest". Om alles en iedereen die je tegenkomt te ontmoeten zonder vooropgezette mening, opvatting, idee. Zonder het idee dat je überhaupt aan het helpen bent.
In de zen-traditie wordt dat'niet weten' genoemd. Met dat niet- weten wordt niet bedoeld dat je niets meer weet. Het is niet zo dat je de rest van je leven als een halve gare door het leven moet gaan.
Er wordt mee bedoeld dat je leeft vanuit een open mind. Dat je de ander of het andere ontmoet vanuit een open geest. Bijvoorbeeld een Palestijn die een Israëlier (of andersom) ontmoet en daar alleen maar een man ziet staan. Een man die zeer waarschijnlijk ook gewoon verlangt om gelukkig te zijn.
Klinkt ook allemaal mooi. Maar hoe makkelijk is dat?
Ik denk dat je altijd er meningen en opvattingen op na zult houden. En daar is niets mis mee.
Het wordt een probleem als je verstart in dat "Ik heb gewoon gelijk".
Zen beoefenen betekent voor mij om mijn geest flexibel te houden. Het is voor mij een levenslang onderzoek naar dat wat ik 'zelf' noem. Om te kijken naar mijn opvattingen en ideeën en ze met een flinke korrel zout te nemen.
Ik las in een stukje op internet over tunnelvisie dat onze hersenen 'erop gemaakt' zijn om die ideeën en meningen en opvattingen in stand te houden. De hersenen filteren namelijk voor ons de belangrijke informatie uit wat we zien, horen, ruiken of proeven en dat onthouden we. Daardoor hoeven we niet steeds bij elk ding of bij elke persoon opnieuw te onderzoeken wat we ermee kunnen of moeten doen, maar grijpen we automatisch terug op datgene wat we er al over weten.
Handig.
Een nadelig gevolg is dat we daardoor niet meer goed kijken naar wat er werkelijk aan de hand is, of hoe die andere persoon werkelijk is. We bekijken de wereld door de bril van onze opvattingen over die wereld. We zijn niet meer onbevangen. We benaderen het meeste vanuit een tunnelvisie. Vanuit wat we er al over weten. Eigenlijk, als je het goed bekijkt, hebben we volgens onszelf altijd gelijk.
Zelf merk ik hoe snel ik een idee of mening heb over iets. Hoe snel ik bijvoorbeeld ook een idee heb over iemand anders. "Oh, dat is een aardig mens, daar kan je mee lachen" of getver, daar heb je háár weer....dat arrogante kreng...
Ik betrapte mezelf deze week ook op zo'n tunnelvisie. Ik telefoneerde met mijn vriendin en merkte dat het er mij veel aan gelegen was om haar er van te overtuigen dat een bepaalde persoon niet deugde. Ik dacht: 'Hoe kan het nou dat ze dat niet ziet? Het is toch overduidelijk dat dat een heel egoïstisch persoon is?"
Vandaag realsiseerde ik me dat. Genant gewoon. Dan mediteer ik al zo lang. En nog steeds kan ik mezelf dus helemaal verliezen in een overtuiging. Bevangen raken in een mening.
Zo moeilijk is het dus om de volgende stap te zetten vanaf een 100 meter hoge paal.
Misschien dat je er geregeld met een rotsmak vanaf klettert. Maar ach..dat leidt dan toch ook weer tot een inzicht over je eigen kleine zelf, hoe beschamend ook.
dinsdag 8 juli 2014
Op vakantie.
zondag 6 juli 2014
Hier uw zorgen inwerpen
vrijdag 4 juli 2014
De drilboor, de grasmaaier en liefdevolle vriendelijkheid
De drilboor, de grasmaaier en liefdevolle vriendelijkheidCartoon bij een artikel van Joop Ha Hoek. |
Ik heb van die dagen dat ik er echt zin in heb. Om lief te hebben, te verlangen naar de eeuwig durende liefde met de vrouw die altijd, bijna altijd van mij houdt. En om mij lacht en mij koestert. En ik haar. De onvergankelijke liefde. Of om lekker aan de slag te gaan, een mooi artikel te schrijven of te bewerken. Een dag waarin de madeliefjes rond mijn voeten bloeien.
Vandaag is het zo’n dag, in de ochtend al niet meer stuk te krijgen. De hoofdtelefoon- vroeger koptelefoon geheten, ligt op mijn werktafel. Net als ik van plan ben om dat ding op te zetten om een opgenomen interview af te luisteren en uit te tikken, zie ik de rode bestelbus-met-aanhangwagen in de straat voor de redactiebunker arriveren. De bestuurder stapt uit. Ik weet op dat moment dat het gedaan is met mijn goede humeur. En de rust. Ik spreek uit ervaring. Op die aanhangwagen staat een rood monster, een enorme grasmaaimachine, waarmee de man het gras in de plantsoenen in de buurt gaat maaien. Niet een beetje, maar secuur. En lang. Uren lang. Veel plantsoenen ook. De maaimachine heeft geen filters om het geluid te dempen. Het knalt er gewoon uit. Hoog boven de straat dringt het de redactieruimte binnen, door dubbel glas heen. Wat een shit. De maaimachineman komt elke veertien dagen. Ik hoor en zie het maaien machteloos aan. Het werd zelfs een gespreksthema in de familie, onder vrienden. Lees verder: http://boeddhistischdagblad.nl/31777-ik-zag-alleen-de-lippen-van-de-leraar-bewegen-door-die-afschuwelijke-drilboor/
donderdag 26 juni 2014
Mudita
vrijdag 20 juni 2014
Oeps...!
zondag 15 juni 2014
Is dat een hele erge ziekte?
zondag 8 juni 2014
Grafzerken
woensdag 4 juni 2014
Ambitie
maandag 26 mei 2014
Onkruid, ongraf, de oude vrouw en de vogels
Cartoon bijeen column van Joop Hoek.
".........Op het balkon van de redactieruimte groeien in een bak met bamboe rare planten. Ik zag ze nooit eerder. Mensen die de redactie bezoeken rennen er gelijk heen om die vermeende vreemdsoortigen uit de bak te rukken. Onkruid, roepen ze. Nee, niet doen, zeg ik ze. Laten staan die planten. Het zijn mijn vrienden. Wispelturig en krachtig. Eigenzinnig ook. Tegen de stroom in. Vreemde kostgangers, daar hou ik van. Ze staan niemand in de weg.
Elke dag kijk ik hoe ze zich ontwikkelen. Ze doen zo hun best om mij te plezieren. Eentje laat een groen slingertje zakken en is op weg naar het beton. Van de andere worden de bladeren steeds groter. En nog een is aan het knokken met de bamboe, wil ruimte hebben. Die bamboe wint, dat weet ik zeker. Heeft een groot ego, is sterk. Maar je weet het nooit....."http://boeddhistischdagblad.nl/30546-onkruid-ongraf-de-oude-vrouw-en-de-vogels/
Een mooie herinnering pakt niemand je af meneer Hoek.
Verder adviseer ik minimaal twee weken vitamine D te gaan slikken. Zo’n klein pilletje kan net dát zetje geven naar acceptatie van het nu van het moment.
dank, heerlijk om ook dit even geschreven te zien!!!gelukkig wordt het gewoon weer januari……
Dag lieve,lieve Joop
Pijn doet het hé? Die nepwereld. Maakbaar, vermeend geluk door materie. Maar wat kunnen we doen? Mensen hun onbewustheid verwijten? Lijden aan het leed van de wereld? Op energetisch niveau wordt het er niet beter op om mee te huilen met de wolven. Dus lekker in je joggingbroek op de bank met de mensen die je dierbaar zijn en een gezonde maaltijd. Laat de wereld achter je ! Jij hebt weet van de wereld van dualiteit. Oberstijg die fan ook! Liefdevolle dagen gewenst voor de rest van dit en het hele komende jaar! Josephine
Dank voor dit artikel.
Kan het zelf niet zo goed verwoorden.
Echter die van U liggen zeer dicht bij mijn gevoel en mening over die “fijne” en “gelukkige” dagen rond de kerst!
U heeft geen pilletjes of vitamines nodig hoor!
De beste wensen voor het komend jaar en voor nu, net als voor mij; sterkte :)
Zeg, raap jezelf eens bij elkaar en geef jezelf eens een goede trap onder het zitvlak. Sodeju dan. Weltschmertz als excuus voor zelfmedelij…
Het hele boeddhisme gaat over volwassen worden. Leren doorzien wie en wat je bent. En dat dan zo goed mogelijk inzetten ten bate van alles en iedereen. Boeddhisme gaat over doen.
Dus, grow up. Stop met janken en steek de handen uit de mouwen daar waar jij denkt dat dat zinvol is. En wat je ook gaat doen, doe dat oprecht en met genoegen en tevredenheid. Al die loze puber-observaties daar heeft de wereld nou werkelijk helemaal niets aan.
Fijne dagen gewenst en een goed uiteinde en alvast een heel gevuld 2015.
Voor Joop en alle reageerders
In een nieuwsbrief stond het mooi geschreven:
“… whether you celebrate St. Nicholas Day, Bodhi Day, St. Lucia’s Day, Hanukkah, the winter solstice, Christmas, Boxing Day, Kwanzaa, or just Life itself, may this season bring you joy, peace and love!”
Whooohaaa!Wat een vreugde beleef ik aan deze tekst en de reacties. Het blijft lastig om het leven zonder oordeel door te gaan. Wat een feest van menselijke verwikkelingen.
Ik denk dat veel mensen heel goed weten dat het geluk rondom de kerst namaak is en dat er veel stress bij komt kijken. Maar voor velen is het toch een lichtpuntje om naar uit te kijken in de donkere winterdagen, een manier om deze koude periode in tweeën te breken zeg maar. Iedereen moet kerst kunnen vieren (of niet vieren) op z’n eigen manier zonder kritiek van anderen. Maar goed dat je op deze manier je hart wilt luchten, je moest het inderdaad duidelijk even kwijt…
Trouwens wensen we elkaar niet dagelijks een fijne dag?
Dit artikel is voer voor hen die barsten van zelfmedelijden!
Geluk zit zelfs in de kleinste dingen! Zoek het en je vind het!
Deze week is net als de vorige en die daarvoor … en als de volgende, en die daarna.
“Feestdagen” zijn verzinsels, hersenschimmen, constructies van hebzucht, aversie en onwetendheid.
Er valt niets te vieren en er valt ook niet niets te vieren.
Beoefenen.
Niks meer en niks minder.