zondag 30 maart 2014

Mevrouw, bent u mijn moeder?



Cartoon bij een column van Joop Hoek in het Boeddhistisch Dagblad.

Een fragment uit de column: 
......"In eerste instantie wilde ik gaan posten bij een vestiging van Albert Heijn en klanten naar hun achtergrond vragen. Maar bij Appie hebben ze altijd haast. Dus die grootgrutter viel af. Ik reisde met de trein naar de hoofdstad en ging het magazijn van de drie dolle dwaze dagen (voor mijn Vlaamse lezers De Bijenkorf) binnen. OP de afdeling lingerie klampte ik een vrouw aan. Bent u misschien mijn moeder, vroeg ik. Gelukkig niet, zei de goedgebekte enhumorvolle vrouw. Op de afdeling hoeden en petten vroeg ik een man of hij mijn vader was. Ogenblikkelijk riep hij zijn drie kinderen bij zich en stevende naar de uitgang. Bij de afdeling gebak informeerde ik bij mannen en vrouwen of ze mijn grootouders waren. En hoe het in het bardo was. Of ze hellegeesten hadden ontmoet. Dat laatste had ik beter niet kunnen doen. Er brak paniek uit op die afdeling. Op het moment dat ik in een prachtige vrouw mijn moeder meende te herkennen- en ik haar liefdevol omarmde onder het uitspreken van de altijd mooie woorden ‘mama, mama’ werd ik in de boeien geslagen door het beveiligingspersoneel van het magazijn. Een kwartier later lag in op een brancard in een ambulance. En verdulleme, de verpleegkundige die mij vorsend aankeek, leek op mijn vader. Leek, hij was het. Papa, waarom heb je niet gebeld of geschreven, vroeg ik hem liefdevol maar ook ietwat verwijtend.Het antwoord kon ik niet meer verstaan. Een ferme injectie in mijn bovenbeen maakte een eind aan mijn bewustzijn. Mijn vader was het zat, helemaal zat."  http://boeddhistischdagblad.nl/mevrouw-bent-u-mijn-moeder/

woensdag 26 maart 2014

Ik wacht gewoon tot dingen zich ontvouwen.






Artikel in Boeddhistisch Dagblad over mij.
 http://boeddhistischdagblad.nl/marja-timmer-de-werkplaats/
Beeldend kunstenaar Marja Timmer (1966) is van huis uit schilder. Zij studeerde aan de kunstacademie in Kampen. De jaren die zij doorbracht in het zen boeddhistisch centrum Noorder Poort, om als novice kennis te maken met de boeddhistische leer, beïnvloed nog steeds haar stijl van schilderen en andere vormen van kunst. In haar indrukwekkende en vaak kleurrijke werk is duidelijk de invloed van zen te bespeuren.Marja: ‘Ik stel mezelf open aan mijn omgeving, of dat nu de natuur is of mensen. Alles wat ik ben in relatie met een ander kan een bron van inspiratie in mijn kunstuiting zijn. Ik wacht gewoon tot dingen zich ontvouwen, het schilderen gebeurt daarna bijna vanzelf. Op deze wijze komen mijn artistieke expressie en spirituele manifestatie als eenheid tot hun recht.’
Stilte aub hier wordt diepe meditatie beoefend 23 maart 2014marja_timmer KookboekMarja Timmer maakt ook sculpturen en onder haar artiestennaam Marjita cartoons met een grappig karakter en een licht filosofische inslag. Zij tekent voor het Boeddhistisch Dagblad, en voor het blad van de dierenbescherming Noord Overijssel. Onderwerpen die haar vooral na aan het hart liggen zijn (zen)boeddhisme, dierenbescherming en milieuvraagstukken. Stemmen tot nadenken over ons mens-zijn. De veelzijdige kunstenaar bracht in 2008 het unieke vegetarische ’Het kookboek van niets!’ uit dat ze maakte in samenwerking met ontwerper José van Schie.
In 2005 maakte de boeddhistische omroep (BOS) de film   ‘Tracing The Ox’ (in het spoor van de os), over Marja waarin de camera haar volgt als non in opleiding in een boeddhistisch klooster. Ze wordt in beeld gebracht op haar reizen naar Nieuw-Mexico waar ze ontmoetingen heeft met de zenleraar en kunstenaar Alvaro Cardona Hine. De kijkers worden deelgenoot in haar beslissing om uit het boeddhistisch klooster te vertrekken en zich opnieuw met schilderkunst bezig te gaan houden.
Marja: Ik  ben sinds 1998 als leerling van Jiun Hogen roshi ‘verbonden’ aan het zencentrum de Noorder Poort. Van 1998 tot 2003 ben ik unsui (Japans woord voor ‘leven als wolk en water’) geweest. Wordt ook wel vergeleken met het monnikschap. Toen woonde en trainde ik op de Noorder Poort. Sinds 2003 woon ik daar niet meer en ben ik ook geen unsui meer.
Ik voel mij een zenboeddhist. Ik beoefen meditatie in mijn dagelijks leven. Doe regelmatig sesshins. Ik ben de kok (tenzo) van de Noorder Poort. En volg daar sinds twee jaar de dharma teacher opleiding, dat is een opleiding tot zenleraar.
En hoe is het met jouw kookboek gegaan?
Het kookboek is uitverkocht. Dus wat mij betreft was het een succes. Ik heb het toentertijd uitgegeven omdat er zo veel mensen vroegen naar recepten.
Waardoor word je geinspireerd bij het maken van jouw kunst?
Walking Monk
Walking Monk
Marja Timmer abstract landscape 2012Vaak zie ik pas achteraf, als ik een schilderij gemaakt heb, wat mijn inspiratie was. Op dit moment bijvoorbeeld ben ik weer ‘realistisch’ aan het schilderen. Waarom? Gewoon omdat ik dat wilde schilderen. Tenminste, zo begin ik er aan. Nu zie ik, dat als ik die schilderijen van de afgelopen drie maanden bekijk, dat mijn interesse en inspiratie vooral ligt in de ‘zoheid’ van dingen. Daar kan ik zó door geraakt worden. ‘Zoheid’ is een zenboeddhistisch begrip. Dat oorspronkelijk uit het taoïsme komt. Ik kan er niet een ander woord voor vinden. Iets wat gewoon in een hoekje staat. Een kommetje of een klankschaaltje. Het liefst met een ‘gebruikte’ sfeer er om heen. Oud. Een barst er in. Of verweerd. Dat is voor mij ‘zoheid’.
Ik schilder het het liefst met veel ruimte er om heen. Dan komt die ‘zoheid’ ervan zo mooi tot uiting, vind ik. Ik houd er van als dingen, mensen en dieren gewoon zó kunnen zijn.
Iets wat is gaan roesten. Een mens of dier dat oud is. Een vervallen schuurtje. Dat laatste zijn geen onderwerpen die ik schilder, althans, tot nu toe ben ik daar nog niet mee bezig. Maar het zijn wel dingen die mij inspireren. Die me in een bepaalde sfeer brengen om te gaan schilderen.
Doordat ik zen beoefen, zie ik dat soort dingen. Ik denk dat ik er vroeger gewoon aan voorbij liep, zonder het op te merken.
'Cirkel rond een Sequoia boom'. Doetinchem, 2007. Maakte deel uit van de kunst-route 'Beelden aan de Oude IJssel'.
‘Cirkel rond een Sequoia boom’. Doetinchem, 2007. Maakte deel uit van de kunst-route ‘Beelden aan de Oude IJssel’.
Als er een boeddhistische inspiratie is, voor mijn werk, dan zou ik het ‘ruimte’ willen noemen. De ruimte die ik in mezelf kan ervaren als ik me verbind met zo’n kommetje. De ruimte die ik heb gekregen in de loop der jaren naar mezelf en naar anderen.
Wat betreft de cartoons die ik maak. Strikt genomen wordt dat geen kunst genoemd. In ieder geval niet toen ik nog op de kunstacademie zat.
De cartoons zijn voor mij pure lol. Het is gewoon leuk om te doen. Humor relativeert. En gedurende mijn zentraining heb ik altijd een enorme behoefte aan grappen maken gehad, en dat heb ik nog steeds. In het tekenen van cartoons heb ik daar een vorm aan gegeven.’

Een sluipende vader en de schakelaar op de trap





Cartoon bij een column van Joop Hoek in het Boeddhistisch Dagblad.  "....Natuurlijk, aan het weer buiten kan ik niks veranderen. Maar het diepe besef dat er iets voor mij registreert en ik zelf kan besluiten om droog binnen te blijven of buiten in de regen te lopen, terwijl ik gewaarschuwd ben, maakt me blij. Het is vrijwel het enige in mijn leven waaraan ik sturing kan geven. Soms lekker tegen het advies van het apparaat in. Ik trek een colbertje aan als er wolken met regendruppels bovenin het scherm staan. Het apparaat wordt niet boos als ik tegen de stroom in ga. ..." http://boeddhistischdagblad.nl/een-sluipende-vader-en-de-schakelaar-op-de-trap/

donderdag 20 maart 2014

Stilte a.u.b....



Deze cartoon is ook gepubliceerd in het Boeddhistisch Dagblad. http://boeddhistischdagblad.nl/stilte-u-b/

vrijdag 14 maart 2014

Trouwens......wat was jouw antwoord..?




Weer een cartoon over koans. Degenen die wel eens met koans hebben gemediteerd, weten: 'Daar praat je niet over'. Bovendien heeft het ook niet zoveel nut te weten wat het antwoord van een ander was op een koan. Omdat het gaat om jóuw realisatie ervan. Toch zijn we vaak stiekum wel nieuwsgierig naar hoe het bij anderen vergaat.. :) 

In Rotterdam spreken we....


Cartoon bij een column van Joop Hoek in het Boeddhistisch Dagblad. Over verkiezingsborden van de VVD in Rotterdam met de tekst: 'In Rotterdam spreken we nederlands.'. http://boeddhistischdagblad.nl/een-jongetje-en-de-zwarte-man-de-tram/


donderdag 6 maart 2014

Hoe komt het toch..?





Cartoon over verlichting. Of bevrijding. In het zenboeddhisme zeggen we: 'We zijn al boeddha. We zijn al bevrijd'. Deze mevrouw kijkt 's ochtends in de spiegel en kan het nog niet zien dat ze al bevrijd is...:) 

dinsdag 4 maart 2014

Waar gaat deze rij naar toe?


Cartoon voor kwekerij Koala. In opdracht. Het seizoen begint weer. Aanstaande vrijdag gaat kwekerij de Groene Prins open, waar kwekerij Koala ook haar planten verkoopt. Komt dat zien! 

maandag 3 maart 2014

Karma..



Cartoon over oorzaak en gevolg. Ook wel 'karma' genoemd in boeddhistische kringen. Karma wordt vaak ernstig misbruikt. Het simpele feit dat als je een baksteen laat vallen op je voet, en het gevolg daar van pijn is, kun je karma noemen. Maar ik heb grote bezwaren tegen de mening dat alle ellende die een mens in haar of zijn leven tegenkomt een gevolg is van 'karma'. Dat is mij iets te simplistisch.
Deze cartoon is ook gepubliceerd in Boeddhistisch Dagblad.  http://boeddhistischdagblad.nl/hoe-zit-het-ook-alweer/

zaterdag 1 maart 2014

Ach jôh...


Cartoon over koans. Een koan (Japans, koan. Chinees: kung-an, letterlijk "publieke zaak)" is een korte weergave van een dialoog die kernachtig een aspect van de boeddhistische leer weergeeft en bedoeld is om iemands inzicht in die leer te testen.
In het zenboeddhisme worden ze gebruikt om leerlingen inzicht te laten verkrijgen in de ware aard van de eigen geest. ( bron wikipedia)