zondag 17 augustus 2014

Het stinkt hier..


Wij, 'boeddhisten', die al jaren een zen training doen, stinken allemaal wel een keer naar zen...
Hoe dat ruikt? 
Stel je voor dat iemand zich helemaal verliest in ego spelletjes en rituelen en niet in staat is om gewoon te praten en te handelen vanuit de eenvoud van een heldere geest.  Zo ruikt dat..
5 opmerkingen:

 1. Zo was een tafelgenoot van mij heel af en toe opvallend en haast verontschuldigend galant en liet mij voorgaan in de rij wachtenden voor het opscheppen van het middageten.

  Intuïtie zei mij dat het haar niet ging om mij af en toe te verlossen van de laatste plaats in de rij met het risico een welhaast lege pot met lekkers te vinden (dat is uiteraard geen verwijt, lieve Marjita; ik kwam helemaal niets te kort, mijn ego baalde alleen als er geen yoghurt meer was tegen de tijd dat ik er van had kunnen nemen en zette dan zo'n lullig stemmetje op met 'Dat is niet eerlijk!' :) ). Daar kon het niet om gaan, omdat het alleen gebeurde als onze tafel als eerste mocht opscheppen en het risico er niet was. Andere dagen was ze er als de kippen bij om voor mij in de rij te staan.
  Plots kreeg ik door wat er speelde. Ze liet mij voor gaan op de dagen dat onze tafel eerst mocht. Zo stond zij weliswaar als laatste in onze rij, maar stond ze naast Jiun roshi bij het opscheppen zelf. Inwendig schaterde ik het uit toen ik dat ontdekte. En dat ego van mij dat eerder al ook zo graag yoghurt had gehad, wuivde de laatste dag het aanbod van voor mogen gaan af, alleen maar om de pure teleurstelling op haar gezicht te mogen waarnemen.

  >:) <-- evil grin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ehhhh....nee....Barbara, zo had ik deze cartoon niet bedoeld!maargoed, dat isnet als met. een schilderij, soms zien mensen daar dingen in die ik helemaal niet zo bedoeld heb. Dat is wat mij betreft prima, maar ik wil wel even schrijven dat jouw verhaal niet mijn gedachte bij deze cartoon was! Lieve groet,
  Marjita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh... Oké :) Wel benieuwd hoe je hem wel bedoelt dan natuurlijk? Het is niet zozeer de cartoon die mij op die gedachte bracht alswel het begrip 'ego spelletjes'.

   Verwijderen
  2. Ik bedoel met de cartoon dat we bewust of onbewust vooral met de uiterlijke vorm van zen beoefenen bezig zijn. De rituelen, het wel of niet goed volgen van de regels ed. En we dan het gevoel of idee hebben dat we 'zen' beoefenen. ( dat zijn ego- spelletjes. Ons ego voelt zich daar comfortabel bij) De uitspraak: 'het stinkt hier naar zen' komt van een zenmeester. Ik weet even niet meer welke (:)) . En er wordt mee bedoeld dat waar het in zen om draait is 'niet weten'. Dus puur zien, puur waarnemen. Dus ook niet de gedragingen van een ander interpreteren, maar puur zien wat er is. Met lege handen. Ontdaan van je robe, je rakusu, al je ritueeltjes. Dan ruikt het pas fris!

   Verwijderen