zondag 6 april 2014

Ik geef jou advies..


Cartoon over adviezen die je ongevraagd kunt krijgen. In mijn ervaring gebeurt dat vaak in 'spirituele' kringen. Soms goed bedoeld, hoor. Mensen zijn dan zo enthousiast over de weg die ze gevonden hebben, dat ze zich niet voor kunnen stellen dat de rest van de wereld misschien helemaal niet op hun wijze levenslessen zit te wachten. Maar soms kan het ook tot irritatie leiden. 
Een aardig voorbeeld van zo'n irritatie is een stukje uit het blog van een vroegere vriend van mij, Bert Overbeek: http://egobert.wordpress.com/2010/10/15/spirituele-arrogantie-ik-geef-jou-advies-dus-ik-weet-het-beter-dan-jij/
"...... Mensen die ineens het licht hebben gezien, en dan af beginnen te geven op woorden, en…boeken. Die boeken moeten maar weg, daar heb je niets aan. Het gaat om innerlijke zuiverheid en massages en visualisaties en nog veel meer. Altijd wordt het weer als iets heel origineels gebracht maar altijd weer hoor je dezelfde dingen.
Nog eens: allemaal prima en helemaal niet erg, mits men niet de goeroe gaat uithangen. Maar dat gebeurt nu juist steeds. Je krijgt altijd ongevraagd advies, meestal in de gebiedende wijs. ‘Ik denk dat het tijd wordt dat jij ook eens aan jezelf gaat werken.’ Of, zoals deze week, ‘Als ik jou zie denk ik aan rozen’
Waarmee aangegeven is dat je naar andere zintuigen moet kijken dan alleen het horen. Vaak hoor je ook dat mensen ‘teveel in hun hoofd’ zitten. Dat is ook niet de bedoeling. Tegenover het hoofd wordt dan ‘de intu├»tie’ geplaatst. Daarmee bedoelt iedereen iets anders.
Voor mij geldt dat ik veel heb onderzocht en dat ook zal blijven doen. Ik ga daarin mijn eigen weg, zoals ik het waardeer als anderen hun wegen gaan. Maar dat type adviezen mik ik tegenwoordig in een keer weg. Als mensen een weg hebben gevonden die ze gelukkig maakt, wil dat niet zeggen dat dat een weg is die ook een ander gelukkig maakt. Dat zouden spirituele onderzoekers moeten beseffen.
Als mensen ergens door geraakt zijn, moeten ze dat niet zo opdringen aan een ander. Je kan vertellen over je eigen weg, maar het advies geven aan een ander dat ie het ook moet gaan doen, dat is arrogant. En ik heb het al vaak meegemaakt dat mensen, die ‘het’ gevonden hebben, geen respect hebben voor mensen die iets anders hebben gevonden. Dat is ordinaire betweterij". 
Ook geplaatst in BD. http://boeddhistischdagblad.nl/ik-denk-dat-het-tijd-wordt/
1 opmerking:

  1. Marjita, ik vind dat je weer mooi de essentie hebt getroffen met die cartoon!

    BeantwoordenVerwijderen