zaterdag 23 januari 2016

Spiegeltje..spiegeltje..Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen achtergrond. Sommigen zijn zo opgevoed dat ze alleen maar durven te vertrouwen op hun intellectuele vermogen. Anderen hebben dat minder. Maar bij heel veel mensen is het zo dat ze worden aangeleerd om niet te luisteren naar zichzelf. Om niet hun intuïtie te volgen. Maar iets buiten hen te volgen. Normen en waarden die van buiten zijn opgelegd. 

Veel mensen hebben vooral  vertrouwen  in wat anderen of wat instanties zeggen. Dat is heel algemeen. Zeker in het westen. Het gebeurt nauwelijks dat we kinderen opvoeden en hen leren om hun innerlijke stem te volgen. Meestal wordt de waarheid van bovenaf opgelegd.
Daardoor leggen heel veel mensen hun vertrouwen in een ideologie, of een leraar, of een leider. 

Ik vind het heel gezond om open te staan voor begeleiding. Maar als dat je enige ingang in waarheid is, en je niet bij jezelf te rade gaat, bij je eigen intuïtie, en je eigen wijsheid, dan geef je  je eigen verantwoordelijkheid op. En geef je het op om zelf te vinden wat vertrouwen is.  

Ik prijs mezelf gelukkig met een goeie leraar. Zij is niet de autoriteit die me wel even gaat vertellen wat goed is en wat niet. Nee, ze is een spiegel voor mij. Die me steeds weer uitnodigt om zélf te zoeken naar de waarheid in mezelf.  Ze moedigt mij aan om vérder te zoeken. Om niet de waarheid te zoeken in mijn ego, maar in mijn ongeconditioneerde, ongeboren zelf. 


Ook gepubliceerd in het Boeddhistisch Dagblad. https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/zen-zen-zen/63178-63178/#comment-53664

 1. Hans Kamphof zegt:  Goede Morgen Marja,

  Je hebt een behartenswaardig stukje geschreven.
  Een goed begin van de dag 1. Stiltespinster zegt:
  Mooi geschreven en getekend , Marja.
  Men zou eens wat vaker in de spiegel moeten kijken: niet om te zien of het haar goed zit, maar om een vraag te stellen aan jezelf.


 2. Dorine zegt:
  Top! ‘Een goede leraar is iemand die dingen uit je haalt in plaats van je ermee volstopt.’

 1. Nienke zegt:  Dankjewel! Je omschrijft precies hetgeen ik al enige tijd probeer te verwoorden.


 2. Djana Mileta zegt:  Marjaaa…… dikke knuffel voor jou !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten